Copy…què? Sovint es sent anomenar aquesta paraula i la importància que té el copywriting en la comunicació online. Però saps què és i quins són els seus poders? Et convé saber-ho perquè…

Pot ser una de les claus de l’èxit dels teus projectes!

Si el que vols és arribar al teu públic de manera eficaç, sens dubte, hauria de ser el teu millor amic… Així que: Enhorabona! Estàs al lloc idòni per descobrir tot el que et pot aportar!

QUÈ ÉS EL COPYWRITING?

El món digital és altament competiu i exigent, per això necessites diferenciar-te de la resta i utilitzar tots els recursos dels que disposes per a destacar. Doncs bé, el copywriting et permetrà fer-ho amb una eina ben simple i a l’abast de tothom: la paraula. 

Resumidament, el copywriting, de vegades abreviat a copy, és l’habilitat d’escriure textos que aconsegueixin persuadir al teu públic. Vols enamorar-los? Vols que facin una determinada acció?

Són els textos que apareixen a la teva web, al costat dels teus productes, als emails que envies als teus clients o a les publicacions de les teves xarxes socials, per exemple, i tenen el gran poder d’aconseguir que qui els llegeixi acabi subscrivint-se, es sumi a la teva comunitat, vagi a la teva web o acabi comprant.

copywriting, copy, poder

COM? AMB L’ART DE SEDUIR I MOLTA EMPATÍA

El copywriting et permet potenciar el valor del teu projecte o dels teus productes destacant qualitats o virtuts per desmarcar-te de la resta. Heu sentit mai allò de Aquest s’ha sabut vendre!? Doncs, això ho fa el copywriting!

Com sabeu, el màrqueting, la promoció o la comunicació online no es centren només en la venda directa, sinó que posen al centre molts altres ingredients com l’experiència o la connexió emocional amb la marca o el producte. Així doncs, el primer pas per fer un bon copywriting es posar-te en la pell del públic.

 • A qui va dirigit el missatge? O sigui, qui és el teu públic potencial?

D’això en dependrà el to i els discursos. No és el mateix dirigir-nos a un públic d’entre 16 i 35 anys fans del rock que a un públic d’entre 40 i 50 anys fans de la música clàssica.

 • El meu públic té alguna necessitat o interès que pugui relacionar amb la meva marca? 

Respondre aquesta pregunta ens permetrà saber també els punts forts i diferenciadors del nostre projecte. I, fer evident un problema per després oferir una solució pot ser una bona tàctica per convèncer al nostre públic.

KOnsell: Com més concretes sigui les teves respostes, més coneixeràs al teu públic, el que els preocupa, el que necessiten, el que no volen… Heu de jugar al mateix equip. Així, parlaràs directament amb gent afí al teu projecte i la comunicació serà molt més eficaç.

copywrting, copy, familia, ordenador, call to action

EL FAMÓS CALL TO ACTION

Un bon copywriting conté una petició d’acció que a la vegada és la solució que pot ajudar o aportar alguna cosa al teu públic. És la part més important i ha de ser clara, directe i neta. De vegades és un botó, de vegades una frase o un link. És l’objectiu de la teva interacció. És millor limitar una call to action per text per assegurar que sigui eficaç. 

KOnsell: En el cas de les xarxes socials, si hi ha d’aparèixer un link visible com més curt i net sigui, millor. Sempre que necessitem posar un link, és millor posar la nostra web per fer marca i perquè podrem treure profit d’altres eines d’analisis de dades un cop l’usuari hi entri. Si creiem convenient reduir els clicks que haurà de fer l’usuari, una bona opció és utilitzar un escurçador d’URL com bitly.com o goo.gl.

ET CALEN ALGUNS TRUCS?

  • Menys és més. Dir-ho tot amb les menys paraules possibles
  • Frases curtes i atractives, paraules senzillesdirectes
  • Empàtiques. Volem connectar amb el nostre públic
  • No a les faltes d’ortografia o de picatge. Quin horror!
  • Ser original i evitar els tòpics

KOnsell: T’animem a experimentar i crear un estil propi. No és fàcil i s’aconsegueix amb una mica de temps, però una bona manera per començar a diferenciar-se és evitar dir el que diu tothom com ho diu tothom. Una comunicació original i autèntica és molt més interessant i atractiva. I també t’ajuda a fer marca i diferenciar-te.

creative, copywriting, copy, creativitat

PER TRIAR I REMENAR

Depenent dels objectius, el canal i les característiques del nostre projecte existeixen diferents tipus de copywritting. Aquests són tres grans tipus de copy que s’utilitzen a diari i veureu que tots es basen en aquest vincle marca/producte – públic.

  • Copy creatiu: La seva missió és posicionar la marca en el mercat i diferenciar-la de la resta. Té la vocació de crear marca i ressaltar valors, tot i que es defineix per la connexió que crea amb el seu públic objectiu. Sovint s’utilitza a les xarxes socials o en el branding. 
  • Màrqueting copy: És la redacció basada en les necessitats de consumidor, juga amb els desitjos de les persones. És el més incisiu i sovint es basa en fer evident un problema o una necessitat per després donar-li resposta amb el nostra producte. S’utilitza en e-mail marqueting o en publicitat per aconseguir ventes directes.
  • Copy tècnic: Només l’utilitzen les marques o projectes de sectors específics. Els redactors han de tenir un profund coneixement i el seu èxit resideix en que es parla el mateix llenguatge que el públic objectiu. S’utilitza molt en l’àmbit de la salut o la tecnologia.

Un altre tipus de copywriting, no menys important perquè ens dotarà de visibilitat i notorietat, però que crec que s’ha de tractar per separat i que es mereix un article sencer és:

  • SEO copywriting: El SEO copywriting és específic d’Internet i s’aplica a les webs. Aquest tipus de copywriting és el que es dedica a posicionar els textos en els buscadors. Mitjançant certes tècniques, com les paraules clau, situa el contingut en els primers llocs dels resultats de Google.

POTENT, NO?

A mode de resum, un bon copywriting et permetrà fer marca, donar valor al teu producte o servei, crear-te una personalitat diferenciadora, connectar directament amb el teu públic i fidelitzar-lo, adquirir nous interessats de manera fàcil i orgànica, et dotarà de més visibilitat i notorietat i t’aconseguirà més vendes.

KOnsell: Òbviament no tot és copywriting, es només una de les peces per a tenir èxit. Cal acompanyar-ho d’una imatge curada i d’una estratègia de comunicació creativa i amb objectius clars. 

Ara tens una idea més clara de perquè tothom parla de la importància del copy, oi? Amb aquestes claus ja tens el que necessites per llençar-te a la piscina i començar… a experimentar! 

Els petits canvis es poden convertir en grans resultats.

Si vols descobrir més punts claus, trucs i consells sobre comunicació, ja saps… Subscriu-te al nostre blog per no perdre-te’n ni un!


Laia Toldrà Barbarà

Co-directora de Kreative Offensive
Periodista, il·lustradora i community manager.