Si estàs en el món musical (i si no ho estàs potser també), estem segurs que has escoltat algú dient: “Hi ha una bombolla de festivals de música. Un dia petarà”. Aquesta afirmació, que el futur ens dirà si és certa, és degut a l’espectacular proliferació del nombre de festivals de música durant l’última dècada, tant en l’àmbit català com a escala estatal.
Hi ha moltíssims formats de festival, des de grans i pretensiosos a petits i modestos, però hi ha quelcom que els iguala: la necessitat de connectar i enamorar al seu client i que aquest passi a ser-ne seguidor.
Si tens un festival, al teu públic potencial se’l pot seduir mitjançant diferents elements, però els quatre més importants són: el cartell, el relat, la diferenciació i la humanitat. Cadascun dels quatre són imprescindibles a parts iguals, però tenen diferents velocitats.
EL CARTELL
Quan un comença un projecte, el que necessita ràpidament és captar l’atenció de la gent, i és necessari fer-ho amb un bon cartell, però sempre s’ha de ser conscient que el cartell és quelcom efímer, i que el més vital és crear una essència del festival.
EL RELAT
L’essència de la que parlem farà consolidar el projecte i serà un valor afegit per tal que l’assistent torni a la següent edició. Però ara direu,… com es crea l’essència? Amb un bon relat. La resposta és més simple que la seva recerca doncs trobar una història i un rerefons en un festival no és ni fàcil ni ràpid. Festivals com Bioritme o Clownia, i a poc a poc el Festiuet, tenen un relat molt clar i consolidat, i això els fa créixer fidelitzant molt el seu seguidor. Són festivals que van més enllà de l’àmbit musical i generen molt contingut complementari als concerts i això crea una especial connexió amb la gent.
LA DIFERENCIACIÓ
La diferenciació l’entenem com una estratègia que tracta de ressaltar aquella o aquelles característiques del festival que li permeten distingir-se com a únic en el mercat. Com hem dit, festivals com el Festiuet, Bioritme o Clownia, tot i coincidir en molts grups, tenen una essència diferent totalment reconeixible. Si pensem en el Festiuet, ràpidament ens ve la imatge de la platja, del mar, de la diversió a la sorra i de la solidaritat. Quan parlem del Bioritme la natura, l’ecologia i la tranquil·litat ens envaeix i, per últim, el Clownia és el perfecte reflex del circ i la consciència. Tots aquests tres festivals han cuidat molt el seu relat i han fet que sigui diferent de molts dels festivals.
En canvi, a l’altra banda, trobem el gegant Canet Rock, que enlloc de construir un relat, l’ha anat perdent, ja que ha passat de ser un festival ‘revolucionari’ als anys 70 a ser un festival amb un to molt més burgès i gairebé oposat al dels seus inicis.
LA HUMANITAT
Quan estàs al capdavant d’un projecte, humanitzar la teva marca o el teu negoci és una de les tasques més preades a l’hora d’enamorar al client. La percepció que ets un d’ells i que parles el seu llenguatge és fonamental per tal que empatitzin amb tu i creïn un vincle especial amb el teu projecte.
El sentit comú i la integritat són valors indispensables quan tractem de conquerir a un client i hi ha moltíssimes decisions que, a curt termini no semblen rendibles econòmicament en l’àmbit empresarial però a la llarga, la gent ho valorarà i acabarà sent beneficiós.
EL PERILL DE SEDUIR ÚNICAMENT AMB CARTELL
Un cop analitzats tots els factors que fan enamorar al públic, creiem que la suma de tots aquests és clau per arribar a l’èxit, però si es prescindeix d’algun d’ells, la viabilitat del projecte en situacions de dificultat poden comportar al fracàs del festival.
Posant com exemple un altre cop el Canet Rock, el festival maresmenc és un clar exemple d’esdeveniment que ho basa tot en el cartell. Possiblement estem davant el projecte de música catalana on hi hagi més diners invertits en cartell i publicitat i això el fa ser el festival amb més assistència. Fins aquí és tot relativament normal, però la sorpresa és quan a les enquestes que es fan periòdicament a les xarxes, no està dins dels festivals més estimats.
Aquesta situació ens indica que un bon cartell no fidelitza un client i sempre hauràs d’invertir molt en el cartell per tal que la gent continuï assistint-hi. Què passaria si de cop i volta se li tallés el pressupost al Canet Rock? Continuaria anat la gent amb un cartell molt més humil si no ofereix res més al seu públic? Aquesta situació en festivals com el Clownia, el Festiuet o el Bioritme, és molt més sostenible ja que, tot i sempre portar bon cartell, han anat llaurant un camí per tal que el cartell no sigui el més important, sinó que l’experiència del festival estigui per davant dels mateixos artistes.
CONCLUSIÓ
En definitiva, des de Kreative Offensive, sempre recomanem a tots els festivals amb qui hem treballat, que inverteixin a crear una essència, ja que serà clau a l’hora de l’evolució del projecte. Invertir solament en cartell és hipotecar el teu negoci d’una manera molt perillosa, ja que es pot caure en l’espiral d’haver de superar-se any rere any pel que fa a grups musicals i fer la bombolla més gran amb el risc que això comporta.
La situació actual, amb possiblement, tot un any sense festivals, serà una autèntica prova de foc en el món musical i possiblement hi hagi una petita escabetxina on només quedaran els més preparats, els que hagin treballat millor o els que tinguin més múscul econòmic.
Reflexionar és gratis. Si aquest article t’ha semblat interessant i t’ha donat un enfoc nou sobre els festivals, subscriu-te al nostre blog i descobriràs més continguts marketing i d’opinió.
Fotos: Josep Martí Sedó i Xavier Mercadé
Joel Giné Navarro
Fundador i Director de Kreative Offensive.
Dissenyador gràfic, creatiu publicitari i online manager.