Ja fa uns quants anys que estem al segle XXI i ningú ens pot negar la importància què tothom sàpiga què fas i què pots arribar a fer. La globalització que ens ha portat la nostra estimada world wide web ens permet que tot el món tingui accés al nostre talent en només uns pocs clics. Actualment, hem normalitzat el fet que una empresa del Regne Unit contracti a un freelance de Riudecanyes, o que una petita empresa es posi en contacte amb un expert en SEO de Wisconsin. El talent no té cap mena de frontera i tot passa per tenir un bon portafoli online. En aquest article t’ensenyarem diversos consells imprescindibles per tenir el millor portafoli per impressionar als teus futurs clients.

És la nostra oportunitat d’explicar-li al món qui som.

Tenir un portafoli és totalment imperatiu i ho escriurem en permanent vermell a la nostra llibreta de coses a fer si volem ser visibles davant el món. Tothom qui ens dediquem a una activitat creativa (i si no és creativa potser també) necessitem un portafoli. És la nostra oportunitat d’explicar-li al món qui som, en quins projectes hem estat, i quina experiència tenim. És la versió millorada d’un curriculum vitae que ja ha quedat obsolet per la seva poca profunditat.

Per ajudar-vos a fer un bon portafoli online us recopilem una llista dels 7 detalls més importants a tenir en compte per tal que acabi sent un treball professional i amb estil.

DONA-LI MOLTA IMPORTÀNCIA AL PORTFOLI

Un dels errors més comuns en la creació de portafolis és la de no donar-li la importància que ha de tenir. Sabem que pot arribar a ser molt feixuc el treball de recopilació de tot el material, però com diu la dita: per lluir s’ha de patir. Un bon portafoli és més que una mostra del nostre treball, és un projecte de projectes que ha d’acabar la nostra gran obra mestra.

Com és normal, serà el primer cop que feu un portafoli i possiblement no sabeu per on començar. Primer de tot, busqueu inspiració en pàgines web de disseny gràfic, per tenir en compte idees i estructures interessants o tendències de disseny web que puguin fer destacar els vostres projectes.

Recordeu que el portafoli serà sovint el primer contacte dels usuaris amb el nostre treball i hem de cridar l’atenció i poder destacar envers la resta. Pel que fa a disseny, no oblideu que la majoria de gent hi entrarà a través de dispositius mòbils, així que assegureu-vos que també a perfeccionar l’experiència d’ús d’aquests dispositius i no només centrar-se en la versió desktop.

HA DE SER UNA PRESENTACIÓ DETALLADA

Al portafoli no hem de pujar el primer document que trobem de cada un dels projectes o treballs que hem estat. Hem d’invertir temps en la seva preparació i presentar-ho de la millor forma. En el cas de portafolis de disseny gràfic, arquitectura, il·lustració o disseny industrial, si no disposes de material fotogràfic dels teus productes acabats, és bàsic fer una sessió fotogràfica per ressaltar la qualitat del teu projecte. Si ens és impossible fer una sessió fotogràfica, sempre ens quedaran les maquetes descarregables (mockups), però sempre n’haurem de fer un ús diferenciatiu, ja que són molts els que en fan ús, i com sempre diem, el nostre propòsit és destacar sobre els altres.

Exemple Packaging

QUALITAT ABANS QUE QUANTITAT

Igual que la ministra Irene Montero va obviar en el seu CV que havia treballat de caixera en un supermercat, nosaltres no cal que posem TOTS els projectes que hem fet en el nostre portafoli online. Hem de fer una tria dels millors i concentrar-nos treure el millor partit d’ells. Aquest també és un error molt comú a l’hora de desenvolupar un portafoli i ens doldrà deixar projectes a fora, però tal com diem, hem de primar la qualitat a la quantitat.

Presentar una quantitat limitada de projectes permet presentar-los a fons, incloure tots els detalls rellevants i explicar-los en profunditat. Hem d’anar més enllà de les peces acabades creant estudis de cas: des de l’objectiu inicial fins als resultats finals. Podeu incloure imatges en curs de treball, avantprojectes o qualsevol altra cosa que pugui contextualitzar el treball i donar valor als  vostres projectes.

WEB DE FÀCIL MANTENIMENT

El portafoli online ha de ser un espai web pensat per mantenir-se a llarg termini. L’hem d’actualitzar periòdicament amb nous continguts i per això ha de tenir una estructura de fàcil manteniment per fer-ho d’una forma àgil i ràpida. És probable que les tasques del dia a dia ens absorbeixin molt temps i hem d’intentar que els processos siguin lleugers per no procrastinar-ne la seva actualització eternament.

Exemple Web

NO OBLIDEU EL COPYWRITING

El text és tant important al vostre portafoli com les vostres visuals. Elaboreu de forma especial els escrits al vostre portafoli per tal d’amplificar el vostre missatge, mantenint el vostre estil d’escriptura en sintonia amb la vostra personalitat. No us oblideu de comprovar si hi ha faltes d’ortografia i assegurar-vos un lloc web professional i presentable.

Pel que fa al text en si, a cada una de les vostres pàgines del projecte, afegiu un títol i una breu descripció textual que expliqui el transfons que hi ha al darrere del vostre treball i que el posi en context.

ACREDITEU ALS VOSTRES COMPANYS DE PROJECTE

Reconèixer el gran treball de tots els que participen en els vostres projectes, donant-los el seu merescut crèdit, és un detall humà i professional que no hem de descuidar. D’aquesta manera, demostrarem que som uns grans jugadors d’equip.

Assegureu-vos de mencionar aquells que us han ajudat a fer possible la vostra feina en projectes col·laboratius i afegiu crèdits fotogràfics per a les fotos que no heu realitzat. A més, expliqueu quina va ser la vostra part en cadascun dels projectes. Recordeu que no perjudica el vostre paper en el projecte: simplement ho explicarem millor i donarem valor als nostres companys.

FER QUE GOOGLE US TROBI AMB EL SEO

La vostra obra mestra mereixerà ser vista, i la millor manera de fer-ho és augmentant el SEO (Optimització de motors de cerca). Seguint un conjunt de regles simples, podeu treballar per millorar el vostre rànquing als resultats de la cerca de Google. Algunes de les millors pràctiques per millorar el SEO del vostre espai són omplir metadades de les vostres imatges i pàgines, escollir un bon nom de domini i assegurar-vos que utilitzeu paraules clau estratègiques que Google associarà amb el vostre lloc.

SEO

LES MILLORS PLATAFORMES PER CREAR UN PORTFOLI

Hi ha multitud de sistemes de gestió de continguts (CMS) però nosaltres ens quedem amb Wordpress, però si no compteu amb cap tipus de coneixement a l’hora de construir un espai web, ens quedariem amb Wix. En el nostre cas, nosaltres sempre treballem amb Wordpress per la seva polivalència, però creiem les dues opcions són molt vàlides i destaquen en diferents característiques: Wordpress és molt més professional i existeixen moltes plantilles i extensions que el fan molt complet, i Wix és molt intuïtiu i fàcil d’utilitzar. Si tens un perfil una mica més avançat, escolim WordPress i si estàs iniciant el teu camí dins d’aquest món, la teva elecció hauria de ser Wix.

D’altra banda, també podem complementar-ho amb un perfil a Behance. És la comunitat més gran d’artistes present a la xarxa, un lloc que neix com a aparador, punt de trobada i font d’inspiració. Cada artista té el seu propi perfil i podem anar afegint-hi tots els nostres projectes sense la necessitat de fer un espai web propi. Té molta visibilitat i la interacció entre artistes és realment bona.

Amb aquests 8 consells creiem que ja pots afrontar la teva gran obra mestra amb tots els ingredients que et faran triomfar en el món creatiu. Ara et toca a tu, estàs preparat?

Si aquest article t’ha semblat útil, tenim altres continguts preparats per a tu! Subscriu-te al nostre blog i descobreix més consells!


joelgine

Joel Giné Navarro

Fundador i Director de Kreative Offensive.
Dissenyador gràfic, creatiu publicitari i online manager.